perjantai 29. huhtikuuta 2011

SKDL! SKDL!

Kun tarkastellaan eduskuntavaalien tuloksia, on edelleen hämmentävää, että kolme pientä vasemmistopuoluetta (SKP, STP, KTP) sai yhteensä alle puoli prosenttia äänistä. Jos mukaan lisätään vasemmalle kallellaan olevat Itsenäisyyspuolue ja Köyhien asialla, prosenttiosuus on edelleen vain noin 0,6. Vasemmistoliitto on uskotellut saaneensa likipitäen vaalivoiton, mutta todellisuudessa se menetti neljä (!) kansanedustajaa ja 0,7 prosenttiyksikköä kannatuksesta. Summa summarum: nämä vaalit menivät vasemmistolta täysin penkin alle. (SDP:tä en ole lukenut vasemmistoon enää 16 vuoteen.)

Vaalituloksen paljastuttua on vihdoinkin käynnistynyt prosessi, jota peräänkuulutin jo muutama vuosi sitten. Politiikan vasen laita suunnittelee yhdistymistä. Eikä siinä kaikki: se suunnittelee yhdistymistä SKDL:ksi, juuri siksi, mitä jo 1990-luvulla ilmoitin kannattavani enemmän kuin yhtään olemassaolevaa puoluetta. (Alkuperäinen SKDL lakkautti toimintansa 1990.) Vasemmistoliitto ei kokonaisena puoluemöhkäleenä sijaitse tuolla laidalla, eikä sen suunnalla tiettävästi olla suunnitelmista innoissaan. Vas-liittohan pitää itseään SKDL:n suorana perillisenä, mitä se organisatorisesti onkin – joskaan ei aatteellisesti. Eikä puolue voine omia nimeä itselleen, sillä sehän juuri aikanaan kieltäytyi SKDL:n nimestä.

Mitkä tahot uuden SKDL:n takana sitten olisivat ja ovat? Tähän saakka mukana on ollut joukko SKP:läisiä, pienempi joukko STP-väkeä ja ainakin yksi ipulainen. KTP:n suhteen on oltu ehdottomia: heidät on saatava mukaan. Vasemman laidan yhdistyminen menettää tuntuvasti tehoaan, jos jää yksikin erillinen pikkupuolue. Muiksi mukaantulijoiksi on ehdotettu Vihreää puoluetta ja Sosialistiliittoa. Molemmat ovat erittäin luontevia kumppaneita, sillä ensin mainittu on selkeästi antikapitalistinen ja vallankumouksellinen, jälkimmäinen taas vasemmalla ja puolueisiin sitoutumaton. Toivottaisin tervetulleeksi myös Marxilaisen työväenliiton (MTL). Lisäksi on mainittu Piraattipuolueen nimi, mutta itse pidän tuota sekä utopistisena että epäsopivana. Piraateissa on niin vasemmistolaisia kuin oikeistolaisia, liberaaleja kuin konservatiiveja ilman minkäänlaista tolkkua. Vasemmistoliitossa on tietysti omat rintamakarkurinsa ja vastarannankiiskensä, joille löytyisi SKDL:stä uusi turvallinen koti.

Luonnostelen seuraavassa järjestön periaateohjelmaa. Minulla ei ole aavistustakaan, miten tällaiset ohjelmat "pitäisi" kirjoittaa – en ole, enkä halua olla, niin politrukki. Suluissa olevat lauseet eivät ole osa ohjelmaa, vaan omaa puusilmäistä selittelyäni ja harmillista näsäviisasteluani.

1. Järjestön nimi on Suomen Kansan Demokraattinen Liitto, lyhenne SKDL. (Nimi on mielestäni aivan ehdoton osa kokonaisuutta. Luonnollisesti en tiedä, kenen hallussa nimi tänä päivänä on.)

2. SKDL on siis yhteistoimintajärjestö, ei uusi sirpalepuolue. Sillä on sekä henkilöjäseniä että jäsenjärjestöjä.

3. Poliittisesti SKDL voidaan määritellä sosialistien, kommunistien ja muiden vasemmistolaisten antikapitalistien liitoksi.

4. SKDL puolustaa tasa-arvoa, kansanvaltaa, rauhaa, ihmisoikeuksia ja ekologisuutta, sekä yksilönvapautta, mikäli se ei ole perusteellisessa ristiriidassa edellä mainittuja tekijöitä vastaan.

5. SKDL vastustaa sotaa, asevarustelua, väkivaltaa, ympäristön pilaamista, eriarvoistamista ja vallan keskittämistä sekä ylipäänsä kaikkia sorron, riiston ja alistamisen muotoja. (BDSM-harrastajat hyväksyttäköön, mikäli kaikki osapuolet ihan aikuisten oikeasti haluavat sitä.)

6. Lopullisena tavoitteenaan SKDL pitää kapitalistisen yhteiskuntajärjestelmän hylkäämistä ja siirtymistä sosialistiseen yhteiskuntajärjestelmään. (Tämä on myös täysin ehdoton kohta. Sosialismin tarkemmasta määrittelystä ja sosialismiin siirtymisen keinoista voidaan keskustella järjestön sisällä.)

7. SKDL osallistuu vaaleihin yhteisillä ehdokaslistoilla. Jokaisella jäsenjärjestöllä on oikeus saada vähintään yksi ehdokas listalle kaikissa vaalipiireissä, ja henkilöjäsenet ovat jäsenjärjestöjen edustajien kanssa tasa-arvoisia ehdokkaita. Yksi jäsenjärjestö ei saa dominoida ehdokaslistaa, paitsi jos vaalipiirissä ei muutoin mitenkään saada täyttä listaa kokoon.

Lisään tuohon ehkä myöhemmin jotain, jos tulee mieleen. Siitä vain kaatamaan oikeistohegemoniaa ja kaappaamaan joukolla persujen äänestäjiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti