maanantai 10. helmikuuta 2014

1970-luvulla syntyneet vallanpitäjät

Useita päteviä blogitekstejä näpytellyt Kai Kontturi kirjoitti helmikuun 9. päivänä 2014 hieman ilkeästi otsikoilla "Keskenkasvuiset" ja "Blondi Kokkolasta". Jälkimmäinen viittaa luonnollisesti SDP:n puheenjohtajaan, Bilderberg-kokouksissakin nähtyyn valtionvarainministeri Jutta Urpilaiseen. "Keskenkasvuiset" on jo mielenkiintoisempi termi. Kontturi esittää blogitekstissään, kuinka Urpilaisen ja Jyrki Kataisen kaltaiset ihmiset ovat edenneet korkeisiin poliittisiin tehtäviin ennen kuin ovat niin sanotusti ansainneet kannuksiaan. Kirjoitelman loppupuolella hän pääsee myös suuntaa antaviin arvioihin siitä, miksi näin on käynyt.

Minä olen putkahtanut tälle pallolle vuonna 1974. Kaikkitietävän Wikipedian mukaan Jyrki Katainen on syntynyt vuonna 1971, Jutta Urpilainen 1975, Paavo Arhinmäki ja Ville Niinistö 1976. Krista Kiuru on syntynyt minun vuotenani 1974, Henna Virkkunen ja Susanna Huovinen 1972, Jussi Halla-aho Kataisen tavoin 1971, Sampo Terho 1977, Merja Kyllönen samoin 1977 ja Carl Haglund 1979.

Tästä luettelosta on helppo tehdä johtopäätös, että 1970-luvulla – omalla vuosikymmenelläni – syntyneet hallitsevat nyky-Suomea. Sukupolveni ilmiöitä pitkään seuranneena ihmisenä en voi kuin hämmästellä, sillä ns. itsenäisyyden ajan Suomen historia on tuskin nähnyt epäpoliittisempaa tai poliittisesti välinpitämättömämpää sukupolvea kuin tämä. Yläasteella ja lukiossa kukaan ei halunnut lässähtäneen kouludemokratian valitsemiin luottamustehtäviin. Äänestyksissä äänestettiin vitsillä. Kukaan ei tehnyt politiikkaa. Vielä 1990-luvulla ei Oulun yliopistossa saatu esimerkiksi punavihreitä ryhmiä edes ylioppilaskunnan edustajistovaaleihin ehdolle, saati edustajistoon. Kokoomuslaisia siellä taisi olla – tosin hekin muka epäpoliittiseksi verhoillun ryhmänimikkeen Yksilön valinta suojissa.

Miten tuollaisesta sukupolvesta voi yhtäkkiä tulla leijonanosa Suomen ylimmästä poliittisesta valtaryhmästä? Asiassa on pakko olla jotakin mätää. Ehdotuksia: 1) 1970-luvulla syntyneet eivät ole mukana politiikassa aatteellisista syistä vaan luomassa uraa. Pyrkyreitä! 2) 1970-luvulla syntyneet ovat epäpäteviä poliitikkoja, ja juuri siksi heidät on nimetty muka tärkeisiin tehtäviin. Syntipukkeja! 3) 1970-luvulla syntyneet ovat päässeet helposti haluamiinsa poliittisiin paikkoihin, sillä kukaan vakavasti otettava ja vakavasti itsensä ottava poliitikko ei ole niistä kiinnostunut. Todellinen valta on karannut muualle: firmapomoille ja muille elinkeinottelijoille, konsulteille ja "asiantuntijoille", virkamiehille sekä Euroopan unioniin. Nukkehallitus! 4) Laske yhteen kohdat 1, 2 ja 3.

Valitettavasti neljäs ehdotus on kaikkein todennäköisin.

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Teen Jyväskylän yliopistossa pro gradu -tutkielmaa suomalaisten blogien journalismikritiikistä. Tutkimus liittyy osittain myös tutkija Heikki Kuutin johtamaan Todenmukainen journalismi -hankkeeseen, jota rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö. (Enemmän tutkimushankkeesta ks. http://todjou.blogspot.fi/)

    Olen seurannut blogiasi ja todennut sinun kirjoittavan journalismikriittisiä(kin) päivityksiä.

    Graduni tutkimusaineisto koostuu 58 suomalaisesta blogista, joista olen kerännyt muutamia journalismikriittisiä päivityksiä aineistooni. Mukana on myös sinun blogikirjoituksiasi. Tutkimusmetodinani on määrällinen sisällönanalyysi: luokittelen tekstimassan journalismikritiikkiä eri tavoin ja esitän sille seuraavan tutkimuskysymyksen:

    - Millaista kritiikkiä bloggaajat esittävät journalismia kohtaan ja millainen kritiikki herättää keskustelua lukijoiden keskuudessa?

    Jotta tutkimus olisi kattavampi, etsin myös tarkempia tietoja blogien kirjoittajista, lukijamääristä yms.

    Pyytäisinkin sinua ystävällisesti osallistumaan tutkimukseeni ja vastaamaan lyhyeen kyselyyn. Linkin kyselyyn saat ottamalla minuun yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen matleena.m.ylikoski(ät)student.jyu.fi. (En voi jakaa linkkiä tässä julkisesti.)

    Kysely kartoittaa blogisi taustatietoja sekä sinun käsityksiäsi journalismista ja sen kritiikistä. Kaikki vastauksesi käsitellään nimettöminä.

    Vastauksesi ovat hyvin tärkeitä, koska tutkimuskohteeni - te suomalaiset, journalismikriittiset bloggaajat - olette harvalukuista joukkoa ja harvinaisuudessanne tärkeitä vaikuttajia journalismikriittisessä keskustelussa. Ja journalismikritiikki se vasta tärkeää on, näinä aikoina...

    Kiitos avustasi! Jos haluat lisätietoja tutkimuksesta, vastaan mielelläni. Sähköpostiosoitteeni on matleena.m.ylikoski(at)student.jyu.fi.

    Ystävällisin terveisin Matleena Ylikoski
    journalistiikka
    Jyväskylän yliopisto

    VastaaPoista