tiistai 8. helmikuuta 2011

Aäliöt äänestäjinä

Oleskelu kommunistien kojulla Tampereen Keskustorilla helmikuun ensimmäisenä maanantaina oli avartava kokemus. Kuten arvata saattoi, paikalle eksyi yhtä jos toistakin kulkijaa, joista monella oli sanottavaa. Tämä on tietysti hyvä asia. Tori on ollut jo Sokrateen aikana kansalaiskeskustelun paikka, ja aikamme hyväksi puoleksi täytyy lukea, että kansalaiskeskustelua ylipäänsä on. Täysin toinen asia sitten on keskustelun taso, toisin sanoen se, mitä sanottavaa näillä kulkijoilla oli.

Esimerkki 1: "Kyllä Soini on ainoa, jolla on näkemykset terveellä pohjalla. Soini, Soini. Soini vastustaa EU:ta! Soini, Soini, Soini." Jokainen meistä 'järjestäjien' puolesta läsnä olleista tiesi, ettei Timo Soini tai hänen puolueensa Perussuomalaiset vastusta Euroopan unionia. Niin on saattanut olla ennen, mutta puolueen nykyinen avoimesti julistettu politiikka kuuluu, että Suomen täytyy hyötyä EU:sta niin paljon kuin mahdollista. Epäilimme, että mikäli puhe olisi kääntynyt Natoon, mahdollisesti jopa ydinvoimaan, yllä siteerattu mies olisi väittänyt Soinin vastustavan niitäkin (mikä ei siis pidä yhtään enempää paikkaansa). Oma lukunsa oli fanaattinen mieltymys yhteen kultinomaiseen henkilöhahmoon. Ymmärtääkseni mies ei maininnut edes puolueen nimeä keskittyessään hokemaan sen puheenjohtajan nimeä.

Esimerkki 2: "Oletteko tehneet esityksen kansanedustajien palkanalennuksesta? Ette ole tehneet esitystä! Kyllä minä tiedän!" Tämä mies ei suuren tietonsa keskellä tiennyt (tai hoksannut), ettei kyseisenlaista esitystä voi tehdä, ellei ole eduskunnassa. Tällä perusteella voidaan syyttää sellaisen tekemättä jättämisestä, jonka tekemiseen ei ole missään vaiheessa annettu tilaisuutta.

Esimerkki 3: "Maahanmuuttaja ammuskeli baarissa eilen täällä Tampereella. 10 kuolonuhria! Mitäs siitä sanotte?" Yksi meistä sanoi "mistähän ne 10 uhria ilmestyivät". Itse olin niin hämmentynyt, etten saanut sanotuksi mitään, ennen kuin mies oli jo mennyt. Todistimme ilmeisesti urbaanin pikalegendan levittämistä. Oikeastihan Ale Barissa maahanmuuttaja ampui yhtä ihmistä, joka myös oli maahanmuuttaja ja ampujan vanha tuttu, eikä hänkään kuollut. Ase oli laiton ja ampuja on pidätetty. Auvisen Pekan ja Saaren Matin aseet olivat laillisia, herrat lailliset aseenomistajat itse supisuomalaisia ja todelliset, hieman Tampereen välikohtausta hienosyisemmät syyt analysoimatta.

Aina on ollut äänestäjinä ihmisiä, jotka eivät tiedä asioista mitään. Niin on myös näissä vaaleissa. Aiemmin tietämättömät ovat ymmärtäneet pitää suunsa supussa lukuun ottamatta kapakkaparkojen nurkkapöytiä. Tänä päivänä "poliittisen kulttuurin muutos" on tuonut ääliöt julistamaan sanaansa toreille. Pokassa on pitelemistä niillä, jotka ovat edes keskinkertaisesti perehtyneitä asioihin. Valtamedia ei kuitenkaan tue asioihin perehtymistä, ja helppo vuorovaikutus netissä takaa urbaanien pikalegendojen, henkilökultin ja perusteettomien syytösten levittäytymisen. Huvittunut hymy voi hyytyä sillä hetkellä, kun uraanikaivos ilmestyy mökkinaapuriksi tai maailmansota syttyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti